Hem Hållbarhet Klimatsmart betong i nytt Varberg-projekt

Klimatsmart betong i nytt Varberg-projekt

Västerport
Illustration: Fredblad Arkitekter.

I slutet av nästa år börjar bygget av 45 bostadsrätter i Västerport i Varbergs hamn. Riksbyggen har vunnit markanvisningen tillsammans med Fredblad Arkitekter och projektet kommer att präglas av hållbarhet med gröna tak, solceller och en stomme av den klimatsmarta betong som Riksbyggen var först med att tillämpa.

– Vi är mycket glada och stolta över att få vara med och utveckla den nya stadsdelen, säger Tommy Prissberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Användandet av klimatsmart betong innebär ett med mindre CO2-utsläpp då stommarna byggs med samma betong som Riksbyggen tog fram för nyligen invigda Brf Viva i Göteborg. Andra exempel på  hållbarhetsåtgärder i projektet är gemensamma ytrymmen för odling och umgänge, växtzoner och arbetsplatser som ska underlätta distansarbete. De gröna taken täcks av sedum och skapar hem för insekter och dessutom planeras för ett biodiversitet som är en plats för djurliv med bikupa, fågelholk och fjärilsrabatt.

– Vi tar med oss Riksbyggens kunskaper inom hållbar stadsutveckling som inte bara omfattar själva husen utan lika mycket handlar om social och ekonomisk hållbarhet, säger Tommy Prissberg.

De 45 lägenheterna blir enligt förslaget yteffektiva och kommer i de allra flesta fall att ha en balkong i syd- eller västläge för att kunna ta del av solljuset. Den första inflyttningen är beräknad till 2022.

Sammanlagt ska 500 nya bostäder byggas i Västerport som ligger centralt vid kajen i Varberg.