Hem Okategoriserade Kulan i luften på betonggaraget

Kulan i luften på betonggaraget

bollplan på gargaetaket
Bild: Lindberg Stenberg Arkitekter AB.

Ett garage kan användas till mer än bilparkering. Bollgaraget som snart är färdigbyggt i Ursvik i Sundbyberg får ett övre plan i souterräng med fotbollsplan och utegym.

– Det är naturmark ovanför garaget och landskapsarkitekten ville utnyttja det. Den ramlar ner i boll- och aktivitetsytan ovanpå garaget och ger en naturlig anslutning. Området är väldigt exploaterat och det behövdes en aktivitetsyta. I stället för att ta bort byggyta för bostäder valde man att lägga den ovanpå garaget, säger Mats Nissling, projektchef hos byggherren Bonava, i ett pressmeddelande.

Genom aktivitetsytan integreras betongen i den omgivande naturmarken.

– Från början var planen att synliggöra berget i parkeringsplanen. Dålig kvalitet på berget gjorde det dock svårt att få till en bra konstruktion som det var tänkt från början, varför det i stället blev täta väggar med en prefabstomme i betong, säger Mats Nissling.

Håldäck i de båda undre planen och TT-kassetter i det övre möjliggör en pelarlös konstruktion som underlättar parkering. Bärande väggar och pelare är placerade vid körrampen. En träspalje ovanför betongstommen hjälper konstruktionen att smälta in i naturen.

De tre parkeringsplanen ägs gemensamt av tre bostadsrättsföreningar och en hyresfastighet.

– Området är väldigt kuperat vilket hade gjort det dyrt att spränga för garage under varje hus. I stället har flera fastighetsägare gått samman om denna lösning, förklarar Mats Nissling.

Kostnaden för Bollgaraget beräknas till cirka 45 miljoner kr. Det finns utrymme för 105 bilar och ett antal platser för laddning av elbilar.