Hem Okategoriserade Nybergstorg nytt landmärke i Jakobsberg

Nybergstorg nytt landmärke i Jakobsberg

Nybergstorg
Foto: Kontur.

Med ett pärlband av karaktärsfulla byggnader blir Nybergstorg ett tillskott i det växande Jakobsberg i Stockholm. Drygt hundrafemtio nya hyresrätter har byggts i närheten av centrum. 

– Målet har varit att komplettera den befintliga bebyggelsen med en arkitektur som både erbjuder fina bostäder och en bättre utemiljö för alla i området.” säger Tomas Fälth, ansvarig arkitekt på Kontur arkitektkontor, i ett pressmeddelande.

Byggherre är Stena Fastigheter och för entreprenaden står Tornstaden. Husen har en betongfasad av sandwichelement med reliefmönster och bruttoarean är på 12 000 kvadratmeter.

– Den schackmönstrade fönstersättningen tillsammans med reliefen i fasaden gör husen unika och bidrar till att lyfta arkitekturen i området, säger Tomas Fält.

Det är sammanlagt sju nya bostadshus som står färdiga där det tidigare låg en parkeringsplats. Att ett så stort antal lägenheter (151) inryms i en unik gestaltning är tänkt att stärka området som en igenkänningsbar del av Jakobsbergs kommun.

– Med de veckade taken och husens färgsättning blir karaktären ännu starkare och avläsbar även på längre håll.

Nybergstorg
Foto: Kontur.

Husen, som har balkonger och uteplatser med betonggolv och betongplattor, är placerade längs med järnvägen för att hindra buller och ett sågtandsformat taklandskap länkar samman husen så att innergården och torget blir solbelyst under en stor del av dagen.

– Kvarteret, med den nya gatan och de nya husen, blir nu både tryggare och trevligare,  säger Tomas Fälth.

Ett av husen rymmer ett kollektivboende, ”co-living”, där fyra mindre lägenheter på varje plan delar ett gemensamt kök och vardagsrum. Tanken är att unga och äldre ska kunna dela boende eller att företag ska kunna erbjuda sina anställda bostäder till där de kan umgås privat.