Hem Fråga Experten Fråga Experten: Slipa betonggolv under plastmatta?

Fråga Experten: Slipa betonggolv under plastmatta?

yta

Fråga ExpertenJag undrar hur man bäst skulle gå tillväga för att bevara (slipa och behandla) det betonggolv som befinner sig under plastmattan, vilken daterar tidigt 80-tal.
/Maria

För att få till en plan/slät och hårdgjord yta kan man antingen maskinglätta några timmar efter gjutning eller diamantslipa efter att betongen hårdnat. Man kan också välja att först göra en “grovgjutning” och sedan avjämna med cementbaserat golvspackel (avjämningsmassa), något som har blivit ganska vanligt idag inom husbyggnad.

Glättat och spacklat golv ger en jämngrå nyans, medans slipningen tar fram ballasten och därför ger ett annat utseende (beroende på slipdjup, stenens storlek, ballastens nyans m.m.).

Så är dit betonggolv glättat och ser bra ut kan du ha det som det är. Är det ojämnt och/eller du vill slipa fram ballasten kan du hyra maskin för detta, eller bättre kan vara att anlita ett företag för slipningen. Då golvet inte är gjutet för att vara slipat exponerat finns risk att du får ojämnt fördelad ballast i ytan och eventuellt synliga sprickor och porer (se bild ovan). Spacklar du golvet finns cementbaserade golvprodukter anpassade för att vara exponerade.

Vare sig du väljer att ha glättad, slipad eller spacklad yta så behöver den ytbehandlas för att dammbinda och göra ytan smutståligare. Produkter för detta finns på bygghandeln, och de som eventuellt slipar ditt golv har bra ytbehandlingar.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group