Hem Hållbarhet Miljövänligare betong ger högsta betyg

Miljövänligare betong ger högsta betyg

A working lab
Bild: Akademiska Hus.

A Working Lab i Göteborg tilldelas högsta hållbarhetsbetyg. Med bland annat en miljövänligare betong har den nya kontors- och innovationsarenan uppnått guldnivån i miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad.

–  Det är resultatet av ett innovativt utvecklingsarbete mellan oss och våra samarbetspartners som har pågått sedan planeringsstadiet och där vi hela tiden har utmanat oss själva att tänka utanför boxen för att hitta nya hållbara lösningar, säger Hayar Gohary, projektdirektör på fastighetsbolaget Akademiska Hus.

Att minska klimatavtrycket har varit ett fokusområde för A Working Lab som ligger vid Johanneberg Science Park på Chalmers. Genom smarta materialval förväntas byggnadens klimatpåverkan bli upp till 20 procent lägre än om traditionella material hade använts.

– Byggnaden spelar en viktig roll i Akademiska Hus förflyttning för att nå en nollvision för vårt klimatavtryck, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

En miljövänligare betong som delvis är baserad på slaggprodukter har använts till källarplanet. Kontorshuset har byggs med en hybridstomme med bjälklag och pelare av trä, balkar av stål och stabiliserande trapphus av betong.

Sydtet med certifieringssystemet Miljöbyggnad är att skapa miljömässigt hållbara byggnader och ge ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad. Bakom certifieringen står föreningen Sweden Green Building Council (SGBC).