Hem Betongbruden Betongbruden: Ett kostsamt missöde

Betongbruden: Ett kostsamt missöde

Betongbruden

Jag åkte ut till en kund och skulle köra ränna, men när tjejen i GPS:en tyckte att vi var framme såg jag ingenting som tyder på att någon ska gjuta. Dessutom var det en smal uppförsbacke med hela 17% lutning där jag stannade.

Jag tänkte att det är bäst att jag ringer kunden och dubbelkollar innan jag åker upp för den backen. Jag får inget svar men precis då kommer en kille gåendes och viftar i backen. Perfekt, då är det där uppe. Jag kör upp, kliver ur och går och hälsar på kunden. Jag förstår inte var de vill ha betongen så jag frågar. Direkt på backen innanför gjutformen formad som ett plank blir svaret.

Ok, det kan bli marigt att komma hela vägen upp där de vill börja lägga betongen men jag fäller ut rännan. På grund av lutningen i backen och den höga gjutformen är det precis på håret att jag får rännan över formens kant. När jag kör ut den så långt det går fattas det nån meter men det kan de skotta säger kunden.

Jag börjar köra ut betongen och det verkar funka finfint. När större delen av de fyra kubikmeter jag har med mig är utlagda knakar det till och rännan flyttar sig! Hjärtat i halsgropen direkt, nu gick formen sönder tänker vi allihopa och det blir knäpptyst i det trevliga pratandet. Nä, det var bara rännan som hade legat mot en bergknalle och halkat av. Man kunde nästan höra den kollektiva lättnadens suck när det konstaterades. Jag kör igång med betongen igen och efter några minuter smäller det till igen. Den här gången var det formen som gick sönder, eller “kalvade” som vi säger i branschen.

Många, många fula ord från kunden. Det låg uppskattningsvis 2-3 kubikmeter betong på asfalten en bra bit ner i den branta backen… Jag packade ihop mig och bilen, beklagade till kunden och åkte, på betydligt mindre glatt humör än när jag kom dit. Det kommer bli både dyrt och bökigt att sanera det där. Först skotta det som går och sedan måste man ju spola rent. Haken är backen och om de spolar hamnar allt betongvatten på kommunens större väg nedanför backen, i värsta fall i någon dagvattenbrunn. Tyckte enormt synd om kunden när jag åkte mot fabriken för att spola och gå hem.

Åsa “Betongbruden” Karlström