Hem Design Fristads gröna får designutmärkelse

Fristads gröna får designutmärkelse

Fristads

Fristads har tilldelas det internationella designpriset Red Dot Award: Design Concept för sin kollektion Fristads Green. Det är första gången som en klädkollektion är granskad ur ett livscykelperspektiv utifrån en miljövarudeklaration.

– Priset är ett fantastiskt roligt erkännande för vårt arbete med att skapa hållbara kläder! Nu hoppas vi att den miljövarudeklaration som vi har tagit fram ska användas av hela klädbranschen för att minska klädernas miljöpåverkan, säger Anders Hülse, vd för Fristads, i ett pressmeddelande.

I designtävlingen deltar företag, universitet och andra med vardagsprodukter från många olika områden. Plaggen i kollektionen Fristads Green har designats av chefsdesignern Anastasios Lappas och tillverkats på ett sätt som minimerar användningen av material, energi och transporter. För att möjliggöra kollektionen har Fristads i samarbete med Rise tagit fram världens första miljövarudeklaration (EPD) för kläder.

– För att kunna minska sin påverkan måste man kunna mäta den. Nu finns ett verktyg för hela branschen, mode som arbetskläder, att öka transparensen mot konsumenterna, säger Lisa Rosengren, råmaterialchef på Fristads.

Fristads Green-kollektionen kommer nu att ställas ut på Red Dot Design Museum i Singapore och därefter på en vandringsutställning i Kina. Kollekitonen är tillverkad av ofärgad bomull och återvunnen polyester som torrfärgats med färgningssystemet e.dye, vilket minskar vattenförbrukningen med 75 procent. Knapparna är tillverkade i obehandlad metall för att minska vattenförbrukningen och dragkedjorna till stor del av återvunnen polyester. Spillmaterialet från alla Fristads Green-produkter återvinns i skydden för armbågar och knän.