Hem Okategoriserade Byggnads lanserar material för gravida

Byggnads lanserar material för gravida

gravid

Fackförbundet Byggnads har tagit fram ett informationsmaterial för gravida och ammande byggnadsarbetare. Det innehåller upplysningar om riskbedömning, åtgärder och arbeten som är förbjudna.

– Det här är ett viktigt steg framåt för jämställdheten i byggbranschen. I dag är kunskapen för låg. Jag har fött två barn sedan jag blev byggnadsarbetare. Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Byggnads driver ett aktivt arbete för att öka jämställdheten och förändra normer och villkor i den tydligt mansdominerade Byggbranschen. På bara fyra år har antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads dubblerats och även bland eleverna på byggprogrammet ökar andelen kvinnor.

– Sverige ska byggas av hela befolkningen, inte bara halva. Det finns ett tydligt behov att öka kunskapen och förändra attityder kring graviditet på byggena. För mig är det självklart att oavsett om man är gravid, ammande eller inte ska man kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Informationsmaterialet riktar sig särskilt till gravida, skyddsombud och arbetsgivare men även till alla byggnadsarbetare.