Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta platta till synlig betong?

Fråga Experten: Gjuta platta till synlig betong?

Fråga Experten

Vi har lagt golvvärmerör för vattenburen golvvärme på en 50 mm stegljudsmatta. Vår tanke är att gjuta in detta i betong och ha en färdig betongyta som slipas. Under stegljudsmatta finns även rör för el dragna men för dessa har man skurit ut från stegljudsmattan för att få en så plan yta som möjligt på ovansidan. Det finns en begränsning i hur mycket betong vi kan gjuta på och det är totalt 60 mm, inom dessa 60 mm finns även golvvärmerör. Ovanpå golvvärmerören skall det finnas plats för armering och betong men totalt innebär detta 60 mm betong. Hur rekommenderar ni att vi skall göra får att uppnå en synlig betongyta som inte riskerar att spricka? Vi vill helst ha slipad betong som färdig yta.Tacksam för tips?
/Susan

Att gjuta så pass tunt som 60 mm innebär en ökad risk för sprickor och kantresning.  Det kan också funka om du har ett underlag med bra bärighet (ex betong) och som inte suger vatten, att betongen skyddas ordentligt mot tidig uttorkning och att du inte har stora punktlaster. Vill du gjuta tunnare (ca 40-50 mm) finns cementbaserade golvprodukter anpassat för detta, men de kostar betydligt mer än betong.

Har du vattenburen golvvärme finns också risk att rören ger ett mönster i ytan när betongen slipas (av att ballasten fördelas olika). Det kan då vara bättre med maskinglättat golv när det skall vara exponerad betong, vilket har ett mer jämngrått utseende än det slipade. Att ha ett slipat betonggolv ställer lite extra krav på gjutningen, kompakteringen, och betongens stabilitet. Ojämnt fördelad ballast kan få den slipade ytan att inte se ut som förväntat, något som blir extra tydligt med stor sten och/eller ballast i avvikande nyans (relativt grått). Hur plant man lyckas gjuta golvet och hur djupt man sedan slipar påverkar också. Undvik allt för lös konsistens, använd förslagsvis en S3.

Förutom robust betong, tillräcklig gjuttjocklek och att skydda betongen från uttorkning de första veckorna, så gäller det att ha tillräckligt med sprickarmering eller rörelsefrihet.  Mängden sprickarmering anpassas efter storleken på plattan, acceptabel sprickbredd och vatten-cement-tal (vct). Med 60 mm tvärsnitt är det nog bara möjligt att enkelarmera, så välj då gärna ett armeringsnät som har någorlunda kort cc-avstånd (100-150mm).

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group