Hem Fråga Experten Fråga Experten: Dammbinda betonggolvet?

Fråga Experten: Dammbinda betonggolvet?

Fråga Experten

Jag har ett nygjutet betonggolv i min källare. Vad menas med att dammbinda betonggolvet, vilken behandling är det, vilket material bör användas? Jag vill behålla betongintrycket, betongytan men skydda det . Vad finns det för eventuella andra metoder?
/Henrik

Ytskiktet på betongen har en tendens att “damma” med tiden, det släpper små partiklar av cementpastan. Hur mycket som ytan släpper beror på fukttillstånd, vatten-cement-tal (vct), efterbearbetning (glättning m.m.), härdning (tidigt skydd mot uttorkning) m.m. Dammbindare brukar vara av typen akrylat, silan eller vattenglas (natriumsilikat). Men även andra ytbehandlingar för betong har en dammbindande effekt (olja, vax, lack, paraffin m.m.).

Däremot kan preparaten för ytbehanling påverka utseendet i olika grad. Silaner och vattenglas har generellt ingen större påverkan, akrylat och polyuretanlack kan ha en viss effekt, och vissa “feta” produkter tenderar att göra ytan mörkare. Eftersom betong är finporöst material finns risk för att få fläckar, så gör man betongen mörkare kan nedsmutning synas mindre.

Testa gärna ytbehandlingen på en bit betong först så det blir som du tänkt dig. Tidigare behandlad betong med silaner och vattenglas går att ytbehandla med andra preparat, men inte tvärt om.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group