Hem Okategoriserade Machokulturen består på byggprogrammen

Machokulturen består på byggprogrammen

studentflak

En unik undersökning visar att machokulturen lever vidare i hög grad på yrkesprogrammen inom bygg. Fackförbundet Byggnads vill nu att skolornas arbete för jämställdhet och förbättrad jargong ska förstärkas.

Undersökningsföretaget Sifo har presenterat rapporten ”En värld för män och inga andra” på uppdrag av Byggnads. Den visar att 78 procent av tjejerna upplever att det finns en machokultur på på yrkesprogrammen inom bygg. Dessutom visar den att bara fyra av tio anser att lärarna gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.

– Vi behöver fler händer som bygger Sverige under schyssta villkor. Det funkar inte att ha en kultur som gör att både tjejer och killar känner sig ovälkomna. I vårt arbete mot machokulturen har vi märkt att många verkar få med sig jargong och beteenden från skolan. Därför ville vi kolla närmre på det, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Även om mer än hälften av lärarna, 60 procent, förnekar att machokulturen existerar, lämnar Byggnads flera förslag på förbättringar i rapporten.

– Våra arbetsplatser och utbildningar ska vara fria från trakasserier och diskriminering. Vi har en lång väg kvar att gå och vi kommer att fortsätta driva frågorna framåt. Jag hoppas att lärare på yrkesprogrammen vill jobba tillsammans med oss för att nå en mer jämställd byggbransch, säger Johan Lindholm.

Resultaten från undersökningen bygger på svar från 556 elever och 190 lärare vid bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.

Läs hela rapporten här (pdf) >>