Hem Betongklubben Redaktören reflekterar: Konstruera för livet!

Redaktören reflekterar: Konstruera för livet!

Redaktören reflekterar

Konstruera för livet. Fast det låter annorlunda när Linus Almqvist säger det. Han är kommunikationsdirektör på Ramboll och pratar finlandssvenska på det där sättet som mumintrollen pratar. Och sen säger han det på engelska: ”Engineering for life”.

Men det väcker idéer. Vi sitter 33 betongare på Operakällaren i Stockholm och analyserar hans filmer och staplar. Det är mitt emellan min presentation av Betongklubben 2.0 och en väldigt trevlig middag med ankbröst och utsikt mot Slottets upplysta fasader på andra sidan strömmen.

Ramboll kommunicerar sin samhällsnytta inbäddat i halvmaratonlopp och löpappar där man kan spinga i mönster. Som en krokodil till exempel. Själv springer jag inte så mycket just nu. Fick offra mitt korsband i våras i derbyt mot Fjärdhundra och nu väntar operation. Naturligtvis förlorade vi med mig ur spel. Hela serien faktiskt. Vi blev som Helsingborg utan Granqvist.

Ramboll lanserar nu även en app där man kan se var det är minst föroreningar på väg till jobbet. Är det många partiklar på Sveavägen kan man ta Birger Jarlsgatan i stället. Funkar även i Uppsala, fast där är alla vägar lika bra. Men det är ett galant sätt att kommunicera. De får visa sin duktighet i teknologi och samhällsnytta och vi får ett lite roligare och nyttigare liv.

Linus är klar. Finns det frågor? ”Får ni alla med er?”, frågar Henric Kärrstedt på Stadax. Man får aldrig alla med sig, säger Linus. Men får man tillräckligt många så drar dem resten.
”Har ni märkt att personalen stannar längre i ert företag”? Tror det är Pether Skoglund på Linotol som låter östgötskan klinga som ett kristallglas.

Linus bläddrar fram en bild som visar att personalomsättningen minskat från 16 till 14 procent. Redan där är miljonerna som kampanjen kostat hemräknad. Man stannar lite längre på Ramboll för att det känns lite roligare.

Sånt gillar jag. Det ska vara lite roligare att jobba och lite roligare att leva. Nu blir det lite roligare att vara med i Betongklubben, men det ska jag berätta om senare.