Hem Okategoriserade Dödsfall på byggen får Byggnads att agera

Dödsfall på byggen får Byggnads att agera

Johan Lindholm
Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Elva byggnadsarbetare har omkommit i Sverige under 2019. Nu kontrollerar Byggnads säkerheten på 1200 byggnadsställningar.

– Nu kraftsamlar vi för att varje arbetsplats ska vara säker, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Årligen inträffar tusentals olyckor på byggen som leder till allvarliga skador. Olyckorna kan ofta kopplas till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. Fackföreningen Byggnads lokala skyddsombud kontrollerar nu säkerheten på ställningarna under Arbetsmiljöveckan. Om en byggnadsställning utgör fara för liv och hälsa kan skyddsombuden stoppa arbetet.

– I jakten på att dumpa löner och villkor ser vi hur allt fler oseriösa aktörer kommit in i ställningsbranschen. De använder sig av outbildad personal och följer inte säkerhetskraven, säger Johan Lindholm.

Ställningsbranschen brottas i dag med flera problem som otillräckliga ställningsutbildningar och spridning av falska utbildningsintyg. Genom att införa krav på yrkesbevis för att få bygga ställningar vill Byggnads förhindra att företagen använder obehörig arbetskraft och ändrar befintliga ställningar på ett olovligt sätt.

– Det är vi byggnadsarbetare som får betala med vår hälsa och våra liv. Så kan vi inte ha det, säger Johan Lindholm.

Byggnads Arbetsmiljöveckan är ett återkommande arrangemang under vecka 43. Tidigare år har fokus legat på kvartsdamm, asbest och vibrationsskador.