Hem Okategoriserade Fallolyckorna ska minska med judoträning

Fallolyckorna ska minska med judoträning

träningspass
Licensierade fallinstruktörer håller i träningspassen. Foto: Mattias Arkved, Proplate.

Antalet fallolyckor på arbetsplatser i Sverige måste minska. Stålproducenten Proplate i Oxelösund stänger ner produktionen under två timmar varje vecka och låter sina medarbetare träna judo. Syftet är att förebygga och minska skaderiskerna om olyckan är framme.

– Det är oerhört viktigt att förebygga olyckor och att göra det på det här sättet ger dessutom bra fysisk träning samtidigt som det är roligt, säger Max Björk, vd på Proplate.

Träningen är en del i ett samverkansprojekt Fallkompetens i arbetslivet mellan Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring och nyligen hölls det första träningspasset för Proplates närmare 100 medarbetare som fick träna balans, styrka och fallteknik under arbetstid.

– Jag är imponerad av Proplates friska satsning på hälsa och säkerhet för personalen. Ett mycket proaktivt och viktigt arbete som jag är övertygad om ger och kommer att ge många positiva effekter utifrån flera perspektiv. Det ska bli väldigt roligt att få leda denna fallkompetenskurs tillsammans med övriga Judo4Balance-instruktörer från Oxelösunds Judoklubb, säger instruktören Maria Huglen.

Träningarna leds av fyra licensierade judoinstruktörer från Oxelösunds Judoklubb som är utbildade för att leda fallkompetensgrupper.

– Vi vill bidra till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Fallkompetensträningen är kostnadsfri om man har en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring. En av de mer utsatta yrkesgrupperna är inom industrin. Men med rätt träning kan man förebygga fall och även minska skadeeffekterna om ett fall ändå sker, säger Frida Winnerstig, projektledare på AFA Försäkring.

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Drygt 2000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor.