Hem Okategoriserade Under kan prisas med med betongtavla

Under kan prisas med med betongtavla

Betongtavla
Betongtavlen delas ut den 21 november på Felix Konferanscenter i Oslo.

Norska betongföreningen och Norska arkitektföreningen delar ut priset Betongtavlen till en byggnad där betong har använts på “ett miljö-, estetiskt eller tekniskt enastående sätt”. De nominerade för årets betongtavla är undervattensrestaurangen Under, Farris Bridge, Powerhouse Brattöra, Sommarhuset i Storfjord och Spikkestad kyrka och kulturcenter.

Under är världens största undervattensrestaurang.

Undervattensrestaurangen Under i Spangereid vid Lindesnes har blivit en attraktion som visar de gränslösa möjligheterna för betong. Byggnaden och restaurangen har fått mycket uppmärksamhet i de internationella medierna tack vare sin arkitektur och sitt läge. Det yttre betongskalet göts på en pråm, innan det sänktes ner i havet. Inuti består byggnaden av tre våningar gjutna i betongdäck.

Farris Bridge har blivit ett landmärke för Larvik med sin komplexa geometri och sitt v-formade betongtorn som mäter 70 meter. Bron är den enda lutande takbron i Norge med böjd väg och huvudelementen är tillverkade av betong.

Powerhouse Brattöra är världens nordligaste kontorsbyggnad som är byggd som ett plushus och producerar mer energi än det som förbrukas. Stödsystemen är tillverkade av vadderad betong med spända lock. En speciell “hybridbetong” utvecklades med ett mycket lågt kolavtryck
för projektet. Betongdäcken spelar också en viktig roll som termisk massa, vilket minskar behovet av uppvärmning och kylning.

Sommarhuset i Storfjord är ett projekt långt utanför industristandarden med hög svårighetsgrad på gjutningen. Arkitekturen har uppmärksammats över stora delar av världen och bland annat använts som scenografi i filmer och tv-serier.

Spikkestad kyrka och kulturcenter har en “flytande” tegelfasad och invändigt en exponerad betong där 27 små ljusöppningar kastar reflekterat ljus på motsatta lutande betongväggar. Betongskalet i kombination med tegelverket ger huset sin karakteristiska form. Även altaret och dopfonten gjorda av gjuten och slipad betong.

Vinnaren av Betongtavlen 2019 presenteras den 21 november, samma dag som Betonggalan i Stockholm, på Felix Konferenscenter i Oslo.