Hem Betonggalan Linnea underlättar vardagen med BIM

Linnea underlättar vardagen med BIM

Linnéa Lepistö
Linnéa Lepistö, Peab.

Betonggalans Ung & Tung-pris går till en person upp till 30 år som på ett tungt sätt bidragit till att utveckla branschen. En av de nominerade är 30-åriga Linnéa Lepistö som arbetar som BIM-samordnare på Peab i Eskilstuna och Nyköping,

Under studietiden i Göteborg arbetade hon som ”grovis”/utsättare på Svevia och sedan som mättekniker på Teodoliten under ett par år i Stockholm. Där upptäckte hon fördelarna med 3D-samordning inför produktion.

– Jag hade en föreläsning om BIM (Building Information Model) i bakhuvudet som jag inte riktigt kunde släppa och när det var dags att prova något annat så kändes BIM-samordning som rätt väg att gå. Jag hamnade lite av en slump på Peab och trivs jättebra, säger Linnea Lepistö.

Hennes arbetsdagar kan variera rätt rejält, ena stunden handlar det om ren BIM-samordning i byggprojekt och andra stunden om utvecklingsprojekt.

– Jag brinner för produktion som är mitt huvudfokus. Den utveckling jag driver eller är med i ska ha direkt nytta för våra projekt. Mitt dagliga arbete i byggprojekten handlar till stor del om tidig kravställning för projektörer, 3D-samgranskning, mängdavtagning eller att prova oss fram med digitalt stöd ute på arbetsplatserna.

Utvecklingsprojekten går till stor del ut på att ta fram nya arbetssätt, nya anvisningar och nytt utbildningsmaterial. En del av utvecklingen sker som ett grupparbete inom BEAst, som står för Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard, medan en annan sker internt inom Peab.

– För tillfället lägger jag en hel del tid på att ta fram stöd för Bluebeam, kanske ett sidospår från BIM-samordning men en programvara som ger så mycket direkt nytta för våra projekt. Vi börjar bli klar med vår nya BIM-manual som ligger till grund för att kunna ta fram utbildningsmaterial för modellbaserad mängdavtagning riktad mot kalkyl och produktion.

”Det är roligt när vi jobbar med projektörer som vill utvecklas tillsammans med oss entreprenörer”

Linnea tror på att plocka det bästa från 2D och 3D, det ena behöver inte utesluta det andra. Det gäller att hitta rätt nivå på projekteringsanvisningar och användningsområden.

– Vi lär vi oss mer för varje projekt och det är roligt när vi jobbar med projektörer som vill utvecklas tillsammans med oss entreprenörer. Jag tycker det är spännande när man dyker på programvaror eller arbetssätt som förenklar och ger oss direkta resultat, till exempel sättet vi gör 2D-granskning idag i Bluebeam med hjälp av BEAst Effektivare granskning kan vi på liknande sätt göra 3D-samgranskning i Solibri med hjälp av BIMcollab som vi precis lyft in i Peab. Det är ett nytt arbetssätt med en ny programvara som resulterar i minimerat arbete för BIM-samordning samt kortare mötestider.

Som ett intressant exempel på utveckling lyfter Linnea fram försöken att minimera antalet gånger some ett projekt modelleras upp. Idag ör det inte ovanligt att det sker upp till fem gånger.

– Vi testade att ”sälja” vidare vår anbudsmodell som jag hade modellerat i ett projekt för vår kalkyl till vår arkitekt och konstruktör. På så vis kunde vi spara tid i början av projekteringen och förädla vidare anbudsmodellen istället för att ta fram en helt ny. Andra nyttor med att ha en anbudsmodell är att vi slipper ta ut just de mängderna manuellt och att övriga projektörer kan komma igång snabbare än vanligt då grundjobbet redan är gjort.

Tanken jag har nu är att försöka minimera steget mellan beställarens förfrågningsunderlag och anbudsmodellen så att arkitekten i ett tidigt skede kan leverera en modell som entreprenörerna kan ta över och förädla vidare. Detta skulle kunna innebära att entreprenören kan lägga mer tid på att kontrollera och tänka på alternativa lösningar.

– Det finns nu ett förslag inom BEAst på att vi tillsammans i branschen ska ta fram en enklare anvisning för modelleringsteknik som våra beställare kan använda i tidigt skede för att möjliggöra detta. Jag hoppas det blir av nästa år!

En utmaning med arbetet som BIM-samordnare är att vara tydlig med projekteringsanvisningarna. Det gäller att hela projekteringsgruppen följer anvisningarna för att kunna uppnå ett bra slutresultat och därmed även få ut nyttan med modellerna.

– Det gäller dock att vara självkritisk för det som kan uppfattas som brist på engagemang kan lika väl handla om att jag varit otydlig med varför vi behöver en del av anvisningarna Något jag kan sakna i detta jobb är att till 100 procent vara uppslukad av produktion. Jag sitter ju nära produktionen men det är inte alls samma sak.

Så länge stegen som tas är lagom stora har branschen enormt mycket att hämta från BIM och digitalisering, enligt Linnea, men det gäller att ta ner det på en hanterbar nivå och göra det direkt användbart inte bara projektering utan även produktion.

– Ssedan finns såklart fler led i detta som till exempel förvaltning. Jag tror mycket på BEAst och att vi kan röra oss bra mycket snabbare framåt tillsammans i branschen när vi släpper garden. Företag som Peab, NCC, Skanska, Veidekke och JM arbetar tillsammans för att ta fram arbetssätt, anvisningar och mallar som möjliggör och underlättar vår vardag.