Hem Arkitektur “En mjuklandning, inte en krasch”

“En mjuklandning, inte en krasch”

rapport

Sveriges Arkitekters branschrapport visar att den långvariga uppgången för arkitektbranschen är över. Konjunkturnedgången innebär en återgång till branschens normalläge.

– Som marknaden ser ut nu bedömer vi att det blir en mjuklandning, inte en krasch, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tatjana Joksimović.

Sedan 2015 har arkitektbranschens totala omsättning ökat med två miljarder kronor, från drygt nio miljarder till årets prognos på drygt elva miljarder vilket är en imponerande höjning. Nu stannar omsättningen på samma summa som 2018 och prognosen för 2020 är en svag minskning.

– Läget, särskilt i omvärlden, är osäkert och vi följer utvecklingen noga, säger Tatjana Joksimović.

Svaren från företagen i undersökningen och ligger till grund för rapporten visar att beläggningsgraden och marginalen sjunker medan arbetslösheten stiger. Ännu är förändringarna små och för vissa företagare känns det som att komma tillbaka till en rimlig balans i arbetsbörda. Göteborg sticker ut genom att ha en fortsatt positiv konjunktur.

Arbetslösheten började öka under hösten ifjol. Antalet medlemmar som uppbär a-kassa har gått från 0,9 procent till 1,7 procent för september. Det är dock fortfarande låga siffror, under 150 personer.

Sveriges Arkitekter har gett ut en årlig branschrapport sedan 2015. Den bygger på förbundets egna undersökningar och statistik från bland annat UC och Boverket.