Hem Okategoriserade Rekordnotering för 3D-printat betonghus

Rekordnotering för 3D-printat betonghus

3D-printat hus

I Dubai har nyligen ett 3D-printat tvåvåningsshus i betong färdigställts. Enligt Guinness rekordbok är det den största 3D-printade byggnaden i världen, med en höjd på nästan tio meter och en yta på 640 kvadratmeter. 

– Det här är projektet är viktigt för byggsektorn på både lokal och regional nivå, säger Dawoud Al Hajri, generaldirektör på Dubais kommun.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president, premiärminister och regeringschef i Dubai, har enligt uppgift gett direktiv om att bygga 25 procent av byggnaderna i emiratet med 3D-printteknik fram till 2030,

– Det här kommer att öka takten och hastigheten för utförande och färdigställande av byggnader samtidigt som det minskar kostnaderna. Det kommer också att stödja emiratets hållbarhetstrender genom att vi använder lokalt producerat material och får ett mindre konstruktionsavfall, säger Dawoud Al Hajri.

Den två våningar höga byggnaden har såväl sovrum som kontor i olika storlekar. Designen har med flit varit utmanande för att testa vad som är möjligt att genomföra med 3D-printing.

Byggnaden står klar tre år efter emiratets första 3D-printade “Framtidens kontor” presenterades för omvärlden. Den byggdes med en betongskrivare utrustad med en robotarm på sex meter.