Hem Redaktören reflekterar Redaktören reflekterar: Jakten på Hans har börjat!

Redaktören reflekterar: Jakten på Hans har börjat!

Redaktören reflekterar

Alla pratar om Greta. Men var är Hans? Frågan ställdes i Almedalen av Amanda Borneke på CS Riv & Håltagning, en av de nominerade till Årets Miljöpris.

Det är en riktigt smart fråga. Greta skapar känslor och dramatik kring viktiga hållbarhetsfrågor och häxan har trätt fram med sin nonchalans och arrogans. Men var är Hans? Den rollen är ledig. Vem vill ta den?

Jag hoppas han kommer hittas i betongbranschen. Jag hoppas på någon stark person som ställer sig på barrikaderna och ger oss ett exempel. Någon som går i bräschen.

Vet ni förresten vad en bräsch är? Det är det hål som uppstår när en murbräcka har lyckats slå hål på en mur. En belägrande armé som ska ta sig in genom en smal passage för att slåss mot en desperat befolkning. Den som springer in först genom bräschen kan förvänta sig ett massivt motstånd, hårda slag, fula ord och allt till buds stående medel för att hindra en framryckning.

”Hans” kommer inte få det lätt. Han måste ha patos. Han kommer att bli lika ifrågasatt som Greta. På twitter, på debattsidor.

Greta ler lite snett. Hon tycker det är konstigt. Om någon ropar “det brinner” borde alla titta på elden och försöka släcka den i stället för att titta på den som ropar. ”Vad har hon på sig?!” ”Hon ser inte glad ut!”. ”Ett bortskämt rikemansbarn”. Hon skrattar åt kommentarerna. Säger hon åtminstone. ”Hans” kommer inte få det lättare.

I Tidskriften Betongs redaktionsråd sitter kloka människor. Arkitekter, konstruktörer, akademiker, entreprenörer. De fattar vad det handlar om. De vet hur det är i verkligheten. Man kan inte imponera på dem med flaggskeppsprojekt med slagg eller flygaska.

På senaste mötet blev det en oerhört intressant diskussion. Ett exempel togs fram, ett projekt där det föreskrivits C25/30. Men högre kvaliteter används för att vinna tid, något som beställaren inte vet om. Självklart borde han informeras om den ökade miljöbelastningen. Vad hade han sagt då? Var är ”Hans”?

Ett konsultföretag har föreslagit betongkonstruktioner i tunnel, som faktiskt sett blir i inomhusmiljö, med en klart lägre miljöpåverkan. Men ängslighet hos beställaren gjorde att förslaget förkastades. Var är ”Hans”?

En redaktionsrådsmedlem tycker att ”fast food” är förbi. Borde inte även ”fast concrete” vara förbi? Vem pushar beställaren och ställer den till svars? Var är ”Hans”?

Greta strider tappert på mot häxan. Eller är det häxorna? Hon tittar lite snett på oss i betongbranschen. Vi tittar tillbaka. Murbräckan har gjort sitt jobb. Bräschen finns där, vi tittar på varandra. Var är ”Hans”? Han måste finnas.

Texten ovan är publicerad på ledarsidan i Tidskriften Betong #5 2019.