Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur tjock betong?

Fråga Experten: Hur tjock betong?

Fråga Experten

Jag tänker gjuta ett fundament att ställa en braskamin på. Måtten är 1400x500x10 mm. Spännvidden blir 1200mm. För att hålla ner vikten tänkte jag fylla ut med frigolit på undersidan. Min fråga är hur tjock bör betongen vara för att klara en last på 115 kg? Tyngdpunkten ligger på 500 mm från kanten.
/Lars

Tjockleken behöver vara sådan att täckskiken blir tillräckliga (minst 10 mm och något större än stenstorleken) och att armeringen hamnar en bit ut i dragzonen. Gjuter man allt för tunna plattor är det svårt att få bra verkan av armeringen, och den kan tendera att “lysa” igenom och ha bristfällig vidhäftning (samt oskyddad för angrepp).

Jag tänker mig en platta/balk på upplag 1200 mm isär, och en centrerad last på ca 1,1 kN fördelad på 200 mm. Och att plattan armeras med minst 4 st 6 mm längsgående järn med ett täckande betongskikt på ca 15 mm. Då får jag det till att din platta behöver vara minst ca 70 mm tjock.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group