Hem Arkitektur Arkitekttävlingar ger nya idéer

Arkitekttävlingar ger nya idéer

Ulrika Nero
Ulrika Nero har erfarenhet av interiör arkitektur i stora och små projekt. Foto: Peter Phillips.

Arkitekttävlingar har blivit vanligare i Sverige. Sedan 2015 har antalet ökat från 16 till 27 och nu får Sveriges Arkitekters utökas tävlingsgrupp.

– Att anordna en arkitekttävling ger alltid nya idéer för en kommun som vill vässa sitt byggande. Vi märker att alltfler privata byggherrar också inser fördelarna med tävlingsformen, säger Sveriges Arkitekters tf förbundsdirektör Elisabet Elfström.

Förbundets tävlingsgrupp har förstärkts med arkitekten Ulrika Nero och består nu av tre personer som stöttar beställare och utvecklar tävlingarna. Ulrika Nero är utbildad på Konstfack och KTH:s arkitektskola och kommer närmast från arkitektkontoret Nyréns inredningsavdelning.

– Jag kan bidra med min erfarenhet av att jobba med interiörer utifrån ett nära samarbete med användaren. Som inredningsarkitekt arbetar du mycket med material i specifikationen av produkter, i specialanpassningar och när du ritar fast inredning. Förhoppningsvis blir det till nytta då vi ser en ökning av tävlingar som handlar om att utveckla produkter av olika slag, säger Ulrika Nero.

Arkitekttävlingarna beskrivs som ett sätt att upphandla arkitekttjänster i hela skalan, från stadsplaner till produkter, vilket kan ge beställaren många olika perspektiv och skapa kunskaper som delas i projektgruppen och lever vidare in i kommande projekt.. Tävlingsförslagen bedöms av juryn, arrangören och Sveriges Arkitekters processledare,