Hem Okategoriserade Prefabbetong bär upp Malmös landmärke

Prefabbetong bär upp Malmös landmärke

Malmö Living
Malmö Living. Foto: Erika Weiland/Apelöga.

Med maximal hastighet och minimala störningar för omgivningen har Malmö Living tagit plats i stadens skyline. Den höga, långsmala byggnaden är ett lysande exempel på prefabbetongens styrka i centrala lägen.

– Det centrala läget med den lilla byggytan tillsammans med tidsaspekten är de faktorer som talar för prefabbetong. Så fort man bygger centralt i städer står man inför samma problematik, säger arkitekten Nisse Landén, delägare och vd på Jais Arkitekter, till strangebtong.se.

Malmö Living är det första bostadshuset i Södra Nyhamnen, och det tredje högsta i staden med sina 60 meter och 20 våningar. Med ett läge mitt inne i stan vid Centralstationen var såväl platsen som tiden för bygget rejält begränsad.  En extra utmaning var att bygget av Jernhusens nya kontorsbyggnad Foajén pågick vägg i vägg på granntomten. I montageskedet hölls dagliga samordningsmöten.

– Vi diskuterade dagen som varit och planerade inför nästa dag samt stämde av våra planerade transporter. Veidekke Eiendom och Jernhusen tog också in en arbetsmiljösamordnare som ett slags tredje part, som deltog på våra möten för att se så att vi tänkte rätt, säger Niclas Rosén, projektchef på Veidekke Entreprenad.

Fasadelementen är i grunden lika men skiljer sig åt på ytan. Teglet ska upplevas som slumpmässigt och är lagt utan tydliga mönster.

– Prefab bygger ju egentligen på upprepning, att få till en effektivitet och en rimlig process, men vi lyckades få fram den rätta känslan ändå. På fabriken är de stolta över att ha varit med och gjort det här, säger Strängbetongs projektledare Jacob Wennergren till strangbetong.se.

Malmö Living
Strängbetongs projektledare Jacob Wennergren, Niclas Rosén, projektchef på Veidekke och Nisse Landén, vd på Jais Arkitekter. Foto: Erika Weiland/Apelöga.

Hela bygget lades i princip från bil, utan byggnadsställningar och med väldigt få mellanlager.

– Det har varit en fördel, eftersom inget har blivit liggande. Det är en utmaning i planeringen, men får man till det lönar det sig hela vägen. Vi har vunnit på det i andra änden, eftersom vi har haft väldigt få skador från montage i fasaden, säger Jacob Wennergren.

Byggtakten var ett våningsplan per vecka, men krävdes lite mer tid för de nedersta och översta planen med flera speciallösningar.

– Trots allt är det väldigt fin upprepning i det här huset. Från plan 7 till 16 ser våningsplanen precis likadana ut. Det gav oss ett lugn på mitten, där vi kunde hämta andan. Vi lärde oss strukturen och slapp känna stress. Där har vi verkligen haft nytta av prefabens styrka.

Innan den första spaden hade satts i marken hade 3000 personer anmält sitt intresse för lägenheterna. Inflyttningen i de 86 bostadsrätterna pågår för fullt och ska vara färdig i mitten av december.