Hem Okategoriserade Chock-siffror från Byggnads kontroller

Chock-siffror från Byggnads kontroller

Byggnadsställning
Johan Lindholm
Byggnads ordförande Johan Lindholm.

När Byggnads kontrollerade byggnadsställningar under årets arbetsmiljövecka upptäcktes fel och brister på fler än hälften.

– Felaktiga ställningar kostar liv och hälsa för oss byggnadsarbetare. I jakten på att tjäna pengar är det uppenbart att byggbranschen släppt kontrollen över vilka aktörer som kommer in på byggena och vilken utbildning de har och inte har, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Resultatet från över 1100 kontroller runt om i Sverige får nu Byggnads att slå larm. Det upptäcktes fel på hela 65 procent av byggnadsställningarna och på flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden fick stoppa arbetet. De vanligaste felen var uteblivna provdragningar, okontrollerade förändringar av befintliga ställningar, felaktig dokumentation och arbetare med otillåtet låg utbildning.

Nu vill Byggnads att yrkesbevis för ställningsbyggare införs. Enligt Johan Lindholm finns problemen i hela landet.

– Det behövs en rejäl upprensning av oseriösa företag i byggbranschen. Att bygga ställningar är ingen lek och yrkesbevis borde vara en självklarhet. Vi har också märkt att många arbetsmiljöansvariga och chefer saknar tillräcklig kunskap om byggnadsställningar. Arbetsgivarna borde fundera på att ge dem bättre utbildning.