Hem Fråga Experten Fråga Experten: Slipat betonggolv med ballast i badrummet?

Fråga Experten: Slipat betonggolv med ballast i badrummet?

Fråga Experten

Jag är på gång att renovera mitt 4 m2 stora badrum med dusch och är så otroligt sugen på att ha slipat betonggolv med ballast i badrummet med vattenburen golvvärme under. Är detta möjligt?
/David

Det är generellt inga problem att slipa betonggolvet för att ha som exponerad yta. Inte heller några problem om det har ingjutna värmeslingor.

Eftersom ballasten kommer fram när man slipar påverkar det utseendet i varierande grad (nyans ballast, stenstorlek, slipdjup, täckskikt armering/golvvärme m.m.). Dessutom kan betongen vara något inhomogen från exempelvis att man gått i betongen, vibrostaven, sten-separation, mm, vilket kan upplevas som flammigt utseende. Vidare kan eventuell sprickbildning bli tydlig och se lite tråkig ut. Å andra sidan är det kanske nyansskillnader, småsprickor m.m. som ger betongen dess unika utseende.

Givetvis behöver du ytbehandla betongen för att göra den smutståligare och mer lättstädad/hygienisk samt för att dammbinda betongen. Anlitar du en firma för slipningen har de som regel också bra preparat för ytbehandlingen.
Att ha ett slipat betonggolv i badrum/duschutrymme är egentligen inga problem, men däremot kan branschreglerna för tätskikt i våtrum bli svåra att uppfylla (se GVK.se). Och detta kan i sin tur påverka förutsättningarna för din hemförsäkring, varför det kan vara idé att kolla med försäkringsbolaget först.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group