Hem Okategoriserade 3D-utskrifter ska robotisera byggbranschen

3D-utskrifter ska robotisera byggbranschen

Tobias v. Haslingen, tvåa från höger, under prisutdelningen
Tobias v. Haslingen, tvåa från höger, under prisutdelningen.

ConcretePrints Tobias v. Haslingen tog på onsdagen emot Stockholms Byggnadsförenings Jubileumsstiftelses stipendium. ConcretePrints får 100 000 kr för att ”vidareutveckla och genomföra avancerade tester av sitt företags betongskrivare”.

ConcretePrint affärsidé är att utveckla 3D-skrivare för additiv utskrift av byggnader och betongkonstruktioner. Tobias v. Haslingen, som är initiativtagare, vd och en av två ägare till företaget, vill automatisera och robotisera byggande och få både produktionskostnader och byggtider att minska samtidigt som flexibiliteten för byggnation ökar. I samarbete med bland annat professorer från KTH och Luleå Tekniska Universitet är tanken att skapa ett ”Nationellt centrum för byggautomation”.

Stockholms Byggnadsförenings Jubileumsstiftelses jury har uttryckt en önskan om att projektrapporten särskilt skall belysa hållbarhetsaspekter på utskrifter av betongkonstruktioner.