Hem Okategoriserade Enklare standard kortar köerna

Enklare standard kortar köerna

bygge

En undersökning från Skanska visar att en majoritet tror att lösningen på bostadsbristen är att bygga fler billiga hyresrätter med enklare standard.

– Bostadsköerna är minst sagt långa i många städer runt om i landet. Samtidigt visar vår undersökning att många kan tänka sig att bo i hyresrätt, inte minst unga vuxna, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

I Stockholm står hela 636 000 människor i bostadskö vilket är en rekordsiffra. I undersökningen som är genomförd av Kantar Sifo har respondenterna fått svara på hur de tror att köerna förkortas. 57 procent tror att bygga fler billiga hyresrätter med enklare standard. Även förslag som att bygga fler hyresrätter i allmänhet, bygga fler standardiserade fastigheter för hyresrätter samt subventionera byggandet av fler hyresrätter är populära.

– Genom att lätta på vissa byggregler skulle det vara möjligt att bygga bostäder anpassade för unga. På sikt skulle det kunna innebära att bostadsköerna förkortas, säger Magnus Lambertsson.

Resultatet av undersökningen visar också att två av tre är positiva till att bo i hyresrätt. Bland de 29 procent som är negativa till hyresrätter uppger sex av tio att de vill bo i radhus eller villa. Många vill också kunna investera sina pengar genom att äga sin bostad. Andra faktorer är för höga hyror och bristen på renoveringsmöjligheter.

Topplista: Så här förkortas bostadsköerna
1. Bygga fler billiga hyresrätter med enklare standard
2. Bygga fler hyresrätter
3. Bygga fler standardiserade fastigheter för hyresrätter
4. Subventionera byggandet av fler hyresrätter
5. Förenkla processerna för bygglov

Undersökningen, som är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska i juni 2019, är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd på länsnivå. Totalt har 2501 personer i åldrarna 16–74 deltagit i undersökningen.