Hem Hållbarhet Helhetslösning minskar klimatavtrycket

Helhetslösning minskar klimatavtrycket

Under våren 2020 invigs Kungsbacka Badhus. Det är i huvudsak byggt av klimatförbättrad betong där slagg har ersatt delar av cementen som bindemedel.

Betongentreprenören HA Bygg vände sig till Thomas Betong för en produkt som är anpassad för den fukt- och kemikalieutsatta miljön.

– De här bindemedlen har andra egenskaper än cement, som gör dem bättre ur ett beständighetsperspektiv. Men de har också en mycket bättre klimatprestanda som gjorde att vi kunde spara 30% av koldioxidavtrycket från den platsgjutna betongen, säger Mats Karlsson, produktchef på Thomas Betong.

Cement orsakar koldioxidutsläpp vid tillverkningsprocessen medan slaggen är en industriell restprodukt från masugnar som, i stället för att skickas till deponi, kan förädlas, återbrukas och användas i betong.

För ett så stort projekt som Kungsbacka Badhus innebär materialvalet en CO2-besparing på hela 900 ton, vilket uppmärksammats med en nominering till Årets miljöpris på Betonggalan i år.

– Vi letade efter en produkt som höll miljökraven och konstruktionskraven för bassänger. Framförallt i kommuner och offentliga sammanhang förs en stor diskussion om miljö. Alla vi som jobbar i den här branschen måste tänka miljömässigt för att vara med i framtidsutvecklingen, säger Magnus Attemalm, projektchef på entreprenören Betonmast Göteborg.

Kungsbacka Badhus ären anläggning på 12 000 kvadratmeter med familjebad, undervisningsbassänger, rutschkana, relax, gym och kafé. anläggningen är något av ett startskott för bygget av ett evenemangsområde som bland annat ska rymma en idrottshall, en sportarena och en skola.

– Det här är ett av Kungsbacka kommuns största investeringsprojekt. Vi är väldigt glada att det byggs med mer hållbara material då det går hand i hand med våra ambitioner inom hållbarhet, säger samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald.

Det är idag fullt möjligt att minska betongens klimatavtryck till hälften genom att anpassa såväl produkten som konstruktionen. Thomas Betongs helhetslösning med namnet Thomagrön kombinerar klimatförbättrad betong men teknisk rådgivning där konstruktionen optimeras med rätt sorts betong på rätt plats.

Enligt Mats Karlsson måste det bli vanligare att betongleverantören är med i projektet i tid för att påverka planerna innan specifikationerna är fastställda.

– Kungsbacka Badhus visar vi att det går att minska klimatavtrycket med små medel på kort tid. Det har jättestor betydelse att visa på goda exempel, man ser lokalt att det är möjligt. Och så får det ringar på vattnet: det blir enkelt att ta ännu ett steg nästa gång.