Hem Okategoriserade C3C levererar betongkammare för ESS

C3C levererar betongkammare för ESS

Anna Hulefors
Anna Hulefors, projekteringsledare på C3C Engineering. Foto: C3C.

Anläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund ska bli den naturliga mötesplatsen för forskare från hela världen. C3C Engineering har fått uppdraget att leverera NMX-kammaren, den första av de planerade strålskyddande forskningskamrarna till instrumenten.

– Instrumentkamrarna ska motstå stora olyckslaster och det ställer hårda krav på hela konstruktionen. Det är extremt små byggtoleranser och det kommer att krävas stor noggrannhet och kontroll av projektets genomförande, säger C3C:s projekteringsledare Anna Hulefors.

Forskningsanläggningens olika instrument möjliggör vetenskapliga genombrott inom områden som medicin, material och energi. Ordern på NMX-kammaren kommer passande för C3C som länge har utvecklat den typen av lösningar i betong.

– Vi räknar med leveransstart i januari 2020. Vår lösning på kammare verkar skyddande för personalen utanför, främst som avskärmning för den strålning som genereras, säger Tobias Axelsson-Runbjörk, utvecklingsansvarig på C3C.

Det är mycket höga krav gällande utformningen och tjockleken på betongelementen för att klara en optimerad lösning.

– Vi arbetade fram en effektiv och projektanpassad teknisk lösning under anbudsfasen. Funktionaliteten är prioriterad, säger Tobias Axelsson-Runbjörk.

ESS-projektet genomförs i flera etapper och anläggningen ska vara i drift 2023. Då instrumenten har en beräknad livslängd på 15–20 år för att sedan uppgraderas eller bytas måste varje betongkammare vara helt demonterbar. En utmaning i processen enligt Anna Hulefors.

– Men vi är väl rustade för det här uppdraget och är stolta över att vara en del i detta unika och omfattande forskningsprojekt.