Hem Fråga Experten Fråga Experten: Annat material på syllen?

Fråga Experten: Annat material på syllen?

Fråga Experten

Kan man ha syllen gjord av något annat än det gamla vanliga trämaterilaet? Det förefaller vara många problem med syllar t.ex mögel, köldbryggor, beständighet och giftiga ämnen. Vad jag har förstått är det inte heller hur lätt som helst att byta en syll.  Ett material jag har tänkt på är aluminium men så läste jag att det tar stryk av alkaliniten i betongen. Ett annat är plast typ PP eller PVC. De tål stora tryckpåkänningar och är beständiga mot mycket.
/Dawid

Normalt använder man syllisolering/papp dels för att täta (luft-läckage) och dels för att förhindra eventuell fuktvandring från betongen upp i syllen. Den brukar vara tillverkad av mjuk/formbar åldringsbeständig polyeten i olika tjocklek. Isoleringen kommer även att skydda mot eventuella alkalier, som i kombination med fukt kan ha en viss nedbrytande effekt på vissa byggnadsmaterial såsom aluminium och glas. Således funkar även trä- och plåtreglar fint som syll eftersom isoleringen stoppar fukten.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group