Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandla betongtrappor?

Fråga Experten: Ytbehandla betongtrappor?

Fråga Experten

Vi har gjutit nya trappor till vår entré och altan och sedan diamantslipat dem. Hur ytbehandlar vi nu trapporna bäst så dom dels blir tåliga mot regn etc. samt även mindre hala? En av trapporna skulle jag också vilja måla i en vit kulör. Vad använder jag bäst för färg som inte riskerar att flagna efter en tid?
/Jeanette

Din trappa bör klara sig bra utan ytbehandling. Men om du vill dammbinda, hårdgöra ytan något och göra den lite mer smutstålig kan du lägga på vattenglas (natriumsilikat). Behandla då när betongen är torr och torka bort eventuellt överflöd direkt, och du kan med fördel lägga på ett par lager.

Allt för tät ytbehandling (ex lack) kan försämra frostresistensen om trappan är utomhus. Dessutom kan fuktig betong tendera att få färgen att släppa. Men det finns pigmenterade beläggningar som borde fungera bra till din trappa, typ de som används på  balkonger, loftgångar och parkeringshus. De kan fås med halkstopp/skydd, eller tillsättas separat. Om du inte målar och vill du få ytan mindre hal kan du slipa den lite grovt, alternativt syratvätta betongytan så ballasten framträder något.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group