Hem Fråga Experten Fråga Experten: Bruk över brandskivor?

Fråga Experten: Bruk över brandskivor?

Fråga Experten

Jag installerar två brandskivor bakom gjutjärnskamin och fäster den med skruv. Nu måste skruvhålen fyllas med eldfast bruk. Jag vill även spackla upp skarven. Frågan är om jag kan lägga bruket över hela skivan? Gissar att den måste primas med något för att få bruket att fästa?
/Gustaf

En brandskiva/fibercementskiva är ganska slät och ett putsbruk har ganska svårt att fästa ordentligt. Därför bör skivan primas eller behandlas med vidhäftningsförbättrare, samt gärna ett putsnät fixerat på ett antal punkter i skivan.

Med tunnare produkter (slamma, spackel m.m.) funkar det utan nät. Misstänker dock att primer/vidhäftningsförbättrare inte är speciellt brandbeständigt. För att i stället säkerställa vidhäftningen kan en ytråhet på skivan fräsas/slipas med diamantklinga.
Annars skulle ett alternativ till att putsa kunna vara att bara spackla skruvhål och skarvar, och sedan måla med en brandbeständig färg.

I vilket fall så borde en välsorterad bygghandel kunna hjälpa dig välja lämpliga produkter.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group