Hem Hållbarhet Hälften återvinns när Oslo-byggnad renoveras

Hälften återvinns när Oslo-byggnad renoveras

Kristian Augusts gate 23
Kristian Augusts gate 23.

Hälften av allt material och byggnadselement återanvänds när Kristian Augusts gate 23 i centrala Oslo renoveras. Tillsammans med Seltor AS, Arcasa och Multiconsult renoverar Höegh Eiendom den ståtliga byggnaden efter FutureBuilt kriterier för cirkulära byggnader.

– Det innebär att vi kommer att renovera, modernisera och utnyttja de goda egenskaper som redan finns i byggnaden. Det låter enkelt, men det kräver ett nytt tankesätt och nya arbetsmetoder. Det kan jämföras med att uppgradera och återställa en klassisk veteranbil, säger Höegh Eiendoms hållbarhetschef Jennifer Lamson.

Kristian Augusts gate 23 byggdes 1950 och inhyste huvudkontoret för den norska arbetsgivarföreningen. Byggnaden, som är konstruerad av betong och stål, har en fasad som är skyddad enligt bygglagen. På insidan är åttonde våningen och några av hörnkontoren original med unika och distinkta teak- och marmorväggar – som i möjligaste mån ska bevaras.

– Vissa har misstolkat begreppet cirkulära byggnader och trodde att hyresvärdarna skulle hyra utslitna gamla lokaler för att spara pengar, men det är inte meningen. Kristian Augusts gate 23 kommer att uppfylla dagens krav och förväntningar på en modern byggnad samtidigt som miljöaspekter står högt på dagordningen, säger Jennifer Lamson.

FutureBuilt är ett samarbete mellan olika Oslo-aktörer i byggbranschen med ambitionen att visa att det är möjligt att utveckla klimatneutrala stadsområden med högkvalitativ arkitektur. Programchefen Birgit Rusten är mycket nöjd över att Kristian Augusts gate 23 blir ett FutureBuilt-projekt.

– Äntligen en skyddad byggnad i FutureBuilt-portföljen! Här handlar det om att bevara så mycket av materialen som möjligt, förfina kvaliteterna och samtidigt bygga energieffektivt inom de ramar som är lämpliga i en skyddad byggnad. Vi behöver flera bra exempel på hur man kan renovera och uppgradera befintlig byggnadsbestånd.

Avfallsvolymerna i Norge aldrig har varit högre. 2017 kastades nästan 12 miljoner ton och och bygg- och anläggningsbranschen stod för en fjärdedel. FutureBuilt är ett av flera initiativ för att få till en förändring och möjliggöra för Norge att nå målen för Parisavtalet.