Hem Okategoriserade Skarven som klarar explosioner och jordbävningar

Skarven som klarar explosioner och jordbävningar

Armeringsskarv HBS-05
Halfen Armeringsskarv HBS-05.

Halfens armeringsskarv HBS-05 används i den omfattande byggnationen av ESS (European Spallation Source) i Lund. Att valet föll på HBS-05 är den stora belastningsförmågan. Skarven är godkänd för ”ovanlig påverkan” som explosioner, jordbävningar och slagbelastningar i nukleära byggnader.

“Till dags dato har vi levererat ca 35 ton vanlig armeringsskarv och 120 ton HBS-05. Detta är på många sätt ett helt unikt byggprojekt och ett av de största forskningsinfrastrukturprojekten i Europa i dag.” skriver Halfen i ett pressmeddelande.

Forskningsanläggningen ESS byggs med hjälp av flera hundra forskare och ingenjörer. För att bygga anläggningen behövs över 50 000 kubikmeter betong  och 6000 ton armeringsjärn.