Hem Hållbarhet Dansk satsning på betong utan cement

Dansk satsning på betong utan cement

Biomason

Det danska investmentbolaget Novo Holdings satsar flera miljoner dollar i USA-baserade Biomason, ett uppstartsföretag som tillverkar betong med bakterieproducerat “lim” i stället för cement.

– Vår investering återspeglar vår övertygelse om att biologi kan skapa mycket mer hållbara lösningar inom industri och konstruktion. Vi har en beprövad teknik som måste kommersialiseras, säger Anders Spohr, Senior Partner på Novo Holdings.

Biomasons metod är att blanda sand, bakterier och näringsrikt vatten. I blandningen skapas kalciumkarbonatkristaller som binder samman sandkornen på samma sätt som cement.

– Det är tidigt i processen för oss, men vi investerar nu eftersom vi är mycket övertygade om potentialen, säger Anders Spohr.

En fördel, förutom klimatneutraliteten, är att Biomasons betong går att gjuta under vatten och i rymden, då det inte krävs något syre.

– Vi har utvecklat ett biologiskt alternativ till cementbaserade betongmaterial med mikroorganismer och naturliga processer. Med Novo Holdings som den perfekta partnern är vi redo för en kommersialisering av biocement. Tillsammans utvidgar vi användningen av bioteknik till nya industrisektorer, säger Ginger Krieg Dosier, vd för Biomason.