Hem Teknik Dekra ingår avtal med norskt teknikföretag

Dekra ingår avtal med norskt teknikföretag

Stefan Törngren, vd på Dekra Industrial
Stefan Törngren, vd på Dekra Industrial.

Inspektionsorganisationen Dekra Industrial och det norska teknikföretaget Elop är överens om ett samarbete. Dekra kommer att använda Elops teknik vid inspektioner av betongkonstruktioner.

– Detta är en mycket viktig milstolpe för oss på Elop. Den teknik vi har utvecklat här i Hamar kommer att ge betydande fördelar för samhället inklusive minskning av koldioxidutsläpp, förbättrad säkerhet och förlängd livslängd för betongkonstruktioner runt om i världen, säger Elops ordförande Öivind Horpestad.

​Dekra och Elop har båda en bred kunskap om ultraljud och inspektionsteknik som gagnar ägare till kritisk infrastruktur som broar och byggnader. Med Elops teknik går det att göra en tidigare upptäckt av svagheter och möjliggöra optimerade reparationer och underhåll innan betongkonstruktionens skick är för dåligt. Med rätt underhåll kan konstruktionens livslängd öka med upp till 30 år.

– En djupare förståelse av det faktiska tillståndet för till exempel en bro kommer att förbättra investeringsplaneringen radikalt och hjälpa ansvariga att hantera underhållskostnader mer optimalt. Dekra kan vara först med att använda detta i sitt dagliga arbete, och vi är mycket stolta över att vår teknik nu kommer att finnas tillgänglig på marknaden, säger Elops vd Kjersti Kanne.

Tack vare den nya och förbättrade metoden går det att dokumentera betongens kvalitet och egenskaper som styrka, densitet och tjocklek. Med den rullande ultraljudsscannern Cobri är det möjligt att hitta sprickor, luftfickor och delaminering m.m.

– Samarbetet kommer att ge oss nya och effektiva metoder för kartläggning och inspektion av betongstrukturer. Vi är engagerade i att vara ledande inom teknik och leverera bästa möjliga service till våra kunder. Den teknik som Elop levererar kan bli ett viktigt instrument för oss i framtiden, säger Stefan Törngren, vd på Dekra Industrial.

Elop, som har kontor i Hamar och Oslo, expanderar nu rejält för att öka kapaciteten och leva upp till de internationella ambitioner. Enligt Kjersti Kanne kommer personalstyrkan att öka från tolv anställda till närmare 50 under 2020.