Hem Fråga Experten Fråga Experten: Alternativ för golvfix?

Fråga Experten: Alternativ för golvfix?

Fråga Experten

Jag planerar en renovering av en lokal där det nyligen lagts in en plastmatta på betonggolv. Dessvärre ser denna matta riktigt illa ut och jag vill ta bort den.

Vi har en begränsad budget och har tänkt behålla betongen istället för att lägga nytt golv. Det är en kontorsmiljö utan större påfrestning. Så jag undrar vad det finns för alternativ för att fixa till golvet?

Vi vill inte ha det superslipat utan lite slitet med industrikänsla. Går det att ta bort mattan med maskin, slipa golvet och sedan vaxa eller liknande?
/Erik

Beroende på hur
golvet under mattan är gjort finns två möjliga fall av vanliga utföranden för befintliga undergolv. Om det rör sig om ett noggrant stålglättat betonggolv kan man ta bort mattan och slipa bort kvarvarande lim. En behandling med vattenglas på betongen kan då vara positiv.

Tillsatsmedelstillverkarna har bra medel för en sådan behandling. Är undergolvet mindre noggrant glättat kan det vara så att lokala ojämnheter lagats med flytspackel. Även flytspacklet måste då slipas bort och golvet sannolikt jämnas till, kostnaden är svår att osett uppskatta.

Om materialet närmast mattan är ett flytspackel kan det inte användas som slitgolv, utan då är det utfört för en beläggning med matta eller trägolv.Flytspacklet har nämligen en mycket fin ballastgradering (sandgradering)och ballasten är av mjuk typ. Ett flytspackel känns igen på att det dammar betydligt mer vid slipning med sandpapper än betong och att ballaststenar inte framträder vid slipning.

Arne Hellström