Hem Betongbruden Betongbruden om fokus på kön

Betongbruden om fokus på kön

Betongbruden

Jag förstår inte riktigt det här fokuset på folks kön. Jag vill inte vara en duktig kvinnlig chaufför, jag vill vara en duktig chaufför.

Att poängtera mitt kön är som att bekräfta att det krävs något extra för att vara duktig som kvinna och chaufför, vilket det så klart inte gör. Det är vanligtvis inte utrustningen mellan benen man arbetar med, även om vissa kanske tänker med de delarna mer än vad som är önskvärt.

Av samma anledning skulle jag aldrig komma på tanken att känna mig exkluderad för att en arbetsledare inleder morgonen med ett “Godmorgon gubbar” när jag är ensam kvinna i fikarummet. Jag är självklart en av “gubbarna”, och frasen betyder inte på något sätt att jag som kvinna skulle vara mindre värd eller inte räknas.

Jag jobbar som ensam tjej på min fabrik sedan flera år tillbaka och det funkar ypperligt. Jag har jobbat i mansdominerade branscher i nära 20 år och trivs som fisken i vattnet. Någon enstaka gång har jag råkat ut för något pucko, men då har jag antingen sagt ifrån eller ignorerat. Generellt sett har jag alltid blivit väl bemött. Jag vet tyvärr att alla tjejer inte har lika goda erfarenheter som jag och ibland retar det mig att inte jag råkar ut för idioterna istället för andra. Jag har tillräckligt med skinn på näsan för att fräsa ifrån om det skulle behövas.

Jag har funderat mycket på det där med varför jag har klarat mig så bra från idioter. Kanske är det för att jag har växt upp med nästan bara killkompisar, halva tiden tillbringades i garaget med pappa och byns unga grabbar som gärna hängde där. Jag var mobbad i skolan, men blev schyst bemött av de äldre grabbarna i verkstaden och i klacken på Söderstadion vilket betydde mycket för mig och gav mig självförtroende. I vuxen ålder tar jag inte längre någon skit. Jag vågar ta plats, är rak och säger alltid vad jag tycker (på gott och ont…).

OM det skulle vara mitt skinn på näsan som gjort att jag har klarat mig så bra under alla år så är det bedrövligt. Man ska inte behöva vara självsäker och tuff för att trivas på jobbet, inte i någon bransch.