Hem Fråga Experten Fråga Experten: Livslängd på Zandas takpannor?

Fråga Experten: Livslängd på Zandas takpannor?

Fråga Experten

Vet ni om det finns någon förväntad livslängd på Zanda takpannor? Kan inte fråga tillverkaren som inte finns längre. Takpannor på hus byggt 1978 är alltså 42 år unga eller? Ingen har spruckit ännu. Vit utfällning på fotstegen som kanske gjort att hållfastheten minskat, de byter vi till steg av metall.
/Per-Ove

En del fabrikat av betongpannor hade sämre kvalitet på 1970-talet. Det gäller dock inte Zanda-pannan. Dels beroende på betongsammansättningen och dels på pannans konfiguration. Bra tjocklek på rätta ställena gör den hållbar för exempelvis tramp. Svårt att säga hur länge den kommer att hålla, men sannolikt är att den håller lika många år till, särskilt om taklutningen är god.

Jag känner inte till steg i betong på Zandapannan, men kan misstänka att om sådana finns så kan de vara pågjutna efter betongpannans framställning. Då kan den pågjutna betongen vara av sämre slag. Steg av metall är nog att föredra.

När det gäller tak med pannor är det oftast underlagspapp och läkt som först tar stryk och behöver bytas. Också här är en god taklutning en fördel, och i så fall torde dessa material normalt sett kunna hålla flera år ytterligare.

Arne Hellström