Hem Okategoriserade Marknadskommission ska stoppa fusket

Marknadskommission ska stoppa fusket

Catharina Elmsäter Svärd
Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggbranschen kraftsamlar för att utveckla en seriös och hållbar byggmarknad. En kommission ska kartlägga rådande förhållanden och föreslå åtgärder.

– Initiativet med Byggmarknadskommissionen bottnar väl i Byggföretagens vision om att vi ska bygga ett Sverige på schysta grunder. I vår gemensamma strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi inte acceptera att det finns de som fuskar eller bryter mot lagar och regler, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, välkomnar initiativet:

– Byggnads har under många år uppmärksammat problemen i byggbranschen. Allt för länge har vi kunnat konstatera att vår bransch lider av låglönekonkurrens, utnyttjande av arbetskraft, att arbetsplatsolyckorna ökar och att kriminalitet har fått fäste. De allt längre kedjorna av underentreprenörer gör att våra kollektivavtal kringgås. Jag är glad att vi i byggbranschen nu kan samlas kring ett initiativ som förhoppningsvis kan leda till en byggsektor med sund konkurrens och där våra kollektivavtal respekteras.

Efter en identifiering av problemen ska Byggmarknadskommissionen presentera förslag på åtgärder som främjar en långsiktig utveckling av en sund, hållbar och attraktiv byggbransch. Arbetet kommer att pågå under två år och är ett branschinitiativ som samlar de största byggföretagen, fackliga organisationer liksom allmännyttiga och kooperativa företag.

Tidigare bostadsministern Stefan Attefall har utsetts till ordförande för Byggmarknadskommissionen.

– Det finns i dag problem med oseriösa företag som inte följer de lagar och regler som gäller på den svenska byggmarknaden. Detta sker på såväl de större bygg- och anläggningsprojekten, som inom byggservicen till enskilda. Samhället drabbas av samhällsekonomiska kostnader i mångmiljardklassen, enskilda individer utnyttjas i form av social och lönemässig dumpning. Byggbranschens legitimitet, attraktivitet och utvecklingsmöjligheter skadas och det omöjliggör en sund och schysst konkurrens i byggsektorn, säger Stefan Attefall.

I kommissionen ingår även generaldirektören Ann-Marie Begler, förre ordföranden för IF Metall Anders Ferbe, NCC:s förre vd Svante Hagman, arbetsrättsjuristen Susanna Ribrant och vd:n för Malmös kommunala bostadsbolag Marie Thelander Dellhag.