Hem Redaktören reflekterar ”Vi blir bättre, men kanske inte ändå!”

”Vi blir bättre, men kanske inte ändå!”

Redaktören reflekterar

Vi blir bättre. Inte så där imponerande, men ändå. Jag har just varit på ett frukostmöte i BIM Alliance regi där professor Christian Koch från Chalmers har redovisat forskning från 2014-2018.

Och faktiskt, projektproduktionen ökar med ungefär en procent per kvadratmeter och år och ledtiderna blir kortare. Ska man redovisa ledtider i procent har de minskat med 68,5 procent. I timmar per kvadratmeter blir det 0,46. Dock inte för VVS som lyckats öka sina ledtider med 25 procent.

Vi använder BIM mer och mer. År 2018 användes BIM i 33 procent av projekten. Det gav en bättre lönsamhet på 14 procent, enligt forskningen. Lean används väldigt lite och ger heller ingen bra lönsamhet.

Forskningen innefattade även störningar i projekten. Under åren 2014-2018 är det i stort sett samma sorts störningar som rapporteras. Och trots att det rapporteras uppåt, det kostar pengar och till och med leder till miljonskadestånd i domstolar så finns samma störningar kvar.

Det förvånade professor Koch. Och faktiskt mig också. Lär vi oss verkligen inget?