Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gulnat golv efter behandling?

Fråga Experten: Gulnat golv efter behandling?

Fråga Experten

Vi har precis slipat vårt betonggolv som vi ska ha i bostaden men efter behandlingen så blev det gulnat i färgen. Finns det något sätt att få bort den gula färgen? Jag är så besviken på att det blev brun/gult till färgen, jag ville ju ha grått betonggolv.
/Elizabeth

För att göra ytan hård, tålig, plan och slät behöver antingen betongen strax efter gjutning maskinglättas/finglättas eller diamantslipas när betongen hårdnat. Glättningen ger en jämngrå nyans, medans slipningen kommer exponera ballaste. Beroende på ballastens nyans, storlek, slipdjup, m.m. kommer det ge olika uttryck.

Vill man inte fixa till ytan med glättning eller slipning kan man istället välja att spackla/avjämna med cementbaserad produkt anpassad för att vara exponerad (typ designgolv eller liknande).

Ofta är det en gråskala man tänker sig med betong, men den har ofta inslag av gula, röda eller bruna toner. Detta kommer från ballasten, och då är det främst gruset som har inverkan om ytan inte slipas. Även cementet kan ha en viss påverkan. Och eftersom gruset ofta har en brun ton kan det ge betongen en ”varmare” nyans.

Betonggolv behöver ytbehandlas för att göra det smutståligt, lättstädat och hygieniskt. En effekt av ytbehandlingen brukar vara att den förstärker nyanserna, och skulle kunna göra att ballastens färg blir mer tydlig.

En annan förklaring till den gula nyansen du har fått kan vara från själva preparatet. Det finns en mängd olika medel att ytbehandla betong med, och några av dessa kan ibland ge en gul ton (ex vissa oljor, vax och lack).

Jag tror det blir svårt att få bort den gul-bruna nyansen du fått, men det skulle kunna gå att ytbehandla igen med preparat som mörkar ner ytan något och på så sätt döljer det gula. Bäst är kanske att acceptera golvets nyans, på samma sett som man brukar behöva acceptera en viss flammighet och mindre sprickbildning hos det exponerade betonggolvet.

Om du kontaktar leverantören/tillverkaren av ytbehandlingen kan de ge svar om det är denna som är orsaken, och om så är fallet även ge förslag på åtgärder. Men mer troligt skulle jag säga att det kommer från själva betongen och att ytbehandlingen bara har förstärkt effekten något.

Har man specifika krav på nyanser, ytfinish, mm, kan det vara bra om man först låter gjuta upp en provyta med aktuell betong och den efterbehandling samt ytbehandling man tänkt använda.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group