Hem Redaktören reflekterar Åsa rör om i ruttna grytan!

Åsa rör om i ruttna grytan!

Redaktören reflekterar

Åsa Karlströms blogg igår, under vår vinjett Betongbruden, tycker jag är väldigt viktig. 

Jag uppskattar själv Åsas inlägg då hon är mitt ute i vår verksamhet, inne i betongbilen, ute där betongen rinner. Det är dit vårt jämställdhetsarbete måste nå om det ska betyda något.

Åsa skriver om att hon känner till kvinnliga kollegor som blivit tafsade på och chefer som säger att det inte är så farligt, något man får tåla. Sånt gör mig upprörd. Det får inte finnas i vår bransch, vi är så mycket bättre än så.

Vi fick flera kommentarer på Facebook när Åsas blogg delades, bland annat skriver Amanda Eklund, arbetsledare på Serneke, som var nominerad till Årets Jämställdhetspris på Betonggalan förra året:

”Jag blir uppriktigt äcklad när jag läser detta – ATT det förekommer och ingen gör något. Men det är ingen rutten bransch utan det finns några ruttna bolag. Men det behöver inte alltid vara så heller utan det finns idioter överallt med ruttna attityder och inkompetenta chefer. Här har vi alla ett val – om din arbetsgivare inte tar detta på allvar och inte gör något så gå vidare till en annan. Cheferna sitter på ett oerhört viktigt ansvar här, och har dem inte fattat allvaret med sådana attityder så byt chef!”

Amanda Eklund är en stark, viktig röst i samhällsbyggarbranschen och driver bland annat podden Samhällsbyggnadskvinnor. Lyssna gärna när ni har tid.

En av de stora betongtillverkarna fick förra året en kommentar i en av våra sociala kanaler där de pekades ut som ett företag som inte tog trakasserier på allvar. Redan nästa dag ringde företagets vd upp mig för att förhöra sig. Internt hade redan stenarna vänts för att se vad som hade gjorts, vad som inte hade gjorts.

Det är oerhört beklagligt att någon i vår bransch upplever sig trakasserad på sin arbetsplats och Tidskriften Betong följer upp ärendet, så klart, men jag blev ändå glad att det utpekade företaget tog det på så stort allvar. Det blev ett ärende på vd-nivå direkt. Det är då det kan bli förändring.

Jag avslutar med några ord från kloka Amanda Borneke, vinnare av Årets Miljöpris på Betonggalan förra året:

”Det är inte en rutten bransch. Det är specifika bolag, med specifika chefer som tillåter sånt beteende men långt ifrån en branschstandard.”