Hem Arkitektur Brf Viva kan vinna Kasper Salin-priset

Brf Viva kan vinna Kasper Salin-priset

Riksbyggens Brf Viva
Brf Vivas innergård. Foto: Nicke Johansson.

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har nominerats till ytterligare ett prestigefyllt pris. Den här gången gäller nomineringen för Sveriges mest betydelsefulla arkitektutmärkelse, Kasper Salin-priset.

– Nomineringen stärker oss i tron att vi gjort skillnad och visat att det finns flera olika hållbara sätt att bygga och bo i framtiden, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.

Brf Viva, som i fjol utsågs till “Årets Miljöbyggnad”och ”Årets bästa byggnad i Göteborg” består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter. Projektet genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.

– Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Kasper Salin-priset har sedan 1962, utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919), delats ut ärligen till den bästa byggnaden. En jury granskar husen på plats för att kunna bedöma arkitekturen med alla sinnen.

– Tillsammans med landskapsarkitekterna från 02 Landskap tog vi oss an den stora utmaningen att omvandla den branta östersluttningen till en bostadsmiljö som vi ville göra till något extra. Vi ville ta med oss berget, grönskan och utsikten långt in i bostädernas vardagsrum, säger arkitekten Andreas Norrman.

Enligt Riksbyggens Mikael Ahlén är insatserna för att skapa sociala mötesplatser en viktig del av utformningen:

– Till exempel har lägenheterna gjorts en aning mindre för att ge mer plats till gemensamma utrymmen och entrébalkongerna gör att de boende träffas på ett naturligt sätt i vardagen.