Hem Arkitektur Krook & Tjäder ritar i Barkabystaden

Krook & Tjäder ritar i Barkabystaden

Barkabystaden
Bild: Krook & Tjäder.

Arkitekterna Krook & Tjäder har vunnit en markanvisningstävling i Barkabystaden i stockholmskommunen Järfälla. Tävlingen gällde ett centralt kvarter med 25 000 kvm bostäder, integrerad förskola och kommersiella lokaler.

– Ett nytt modulärt byggsystem som har stor flexibilitet i utförande och design har gett projektet tydliga ramar att utgå ifrån, säger arkitekten Niklas Thormark.

Barkarbystaden är ett av Sveriges största spännande stadsbyggnadsprojekt med fokus på social- och miljömässig hållbarhet. Ambitionen är att utveckla ett attraktivt citykvarter där engagemang, kreativitet och innovation växer i en inspirerande miljö med ett genomtänkt användande av resurser och minskad klimatpåverkan.

Hållbara material, gröna tak och solceller har funnits med skissprocessen från början. Fasaderna mot de större gatorna har klätts i skiffer och sockelvåningarna har utformats med betong i olika struktur och kulör för att uppnå en varierad stadsmässighet.