Hem Okategoriserade Balticgruppen Årets Bygge-nominerade

Balticgruppen Årets Bygge-nominerade

Östra Strandgatan 24
Östra Strandgatan 24. Foto: Sebastian Sahin Pondus Kommunikation.

 Östra Strandgatan 24 i Umeå är nominerad till Årets Bygge. Balticgruppen är både byggherre och sägare till byggnaden som är grundlagd med 20 meter långa stödpålar.

Byggnaden är ritad av Wingårdhs Arkitekter och är byggd i betong, stål och massivt trä.

– Men det är det centrala trapphuset i huset i kraftig betong som fungerar som motvikt och stabilisering. Trapphuset är kärnan och är dragförankrat via 24 stycken 30 meter långa stag som vi har borrat ner och injekterat fast i berget, säger Thomas Persson, vd för Balticgruppen, till Byggndustrin.

Östra strandgatan 24Nästan hälften av husets stommontage skedde uppifrån och ner.

– Det är en ovanlig konstruktion med en utkragning på tio meter och i och med den har det funnits utmaningar för att även uppfylla kraven för Miljöbyggnad Guld. Det har bland annat inneburit att få in tillräckligt med dagsljus i hela byggnaden, säger Thomas Persson.

I byggnaden finns en restaurang och kontorslokaler som hyrs av bland andra WSP, Sartorius och Tonka. Investeringen har uppgått till cirka 240 miljoner kronor.

Utmärkelsen Årets bygge delas ut av tidskriften Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Vinnaren presenteras i Stockholm den 31 mars i samband med konferensen Byggforum.