Hem Fråga Experten Fråga Experten: Tid för torkning efter läcka?

Fråga Experten: Tid för torkning efter läcka?

Fråga Experten

Hur lång tid tar det att torka ut en vattenläcka som har uppstått när gamla rör har gått sönder? VVS-killen säger ingenting om detta. Föra ägaren står för kostnaderna genom hennes försäkringsbolag, men om vi vill ha nya rör som ska gå på väggen så får vi kosta på det själva. Nu är rören på marken så dom har fått bilat upp betongen där. Fläktarna är på men jag tycker det har tagit lång tid nu och börjar misstänka att hantverkarna vill dra ut på tiden. Rummet är litet, där stod varmvattenpannan & tvättmaskinen, så det är inga stora utrymmen. Ska vi kalla ditt nån annan som tittar om det är klart? Vi ska flytta in den 14 Mars och det måste vara klart då. Vad tycker ni som kan något om betong och torktid?
/Sophie

Betongen i sig tar inte skada av fukt eller vatten, tvärt om. Däremot kan fuktkänsliga material som är i kontakt med betongen göra det. Beroende på vad det är för material/ytskikt har de som regel också en kritiskt relativ fuktighet (RF) som betongen bör torka ut till innan betongytan beläggs. För limmad plastmatta kan det vara 85%, linoleum 90%, parkett med underliggande byggplast 90 eller 95% RF. Dessa RF-krav är som regel inte bara fuktrelaterade, utan en kombination av RF och det basiska i betongen (alkalier).

Jag kan tyvärr inte svara på hur lång tid det tar för din betong att torka ut, det beror på en rad faktorer såsom fukttillstånd, eventuell markfukt, temperatur, luftens RF, tjocklek, vatten-cement-tal (vct) m.m.

Om jag förstår det rätt så är det en tvättstuga du håller på att åtgärda. Om du skippar plastmatta och i stället väljer klinker så funkar det att lägga detta även om betongen är fuktig. Undvik då primer och fuktspärr, samt avjämning/golvspackel som inte är baserat på portlandscement. Vidhäftningen blir som regel bra utan primer om betongen är någorlunda fuktig. Det kan funka med fuktspärr om du väljer ett lågalkaliskt spackel/avjämning, kolla i så fall med leverantören av dessa produkter vad som gäller.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group