Hem Arkitektur Copenhill prisat av ArchDaily

Copenhill prisat av ArchDaily

Copenhill
Foto: Press/CopenHill.

ArchDaily, en av världens största arkitektursjater, har utsett Copenhill i Köpenhamn till Årets Industribyggnad 2020.

Copenhill
Foto: Press/CopenHill.

Copenhill invigdes i höstas och är, förutom ett fjärrvärmeverk, även en skidbacke, vandringsled och en rekordhög klättervägg. Stommen har designats och levererats av Strängbetongs danska systerföretag Consolis Spaencom.

Sammanlagt levererade Consolis Spaencom 1700 kvm vägg och 21 000 kvm håldäck till projektet som rönt stor uppmärksamhet. Bjälklagen lutar i alla möjliga riktningar för att få till olika svårighetsgrader i den 400 meter långa skidbacken, något som möjliggjordes av en 3D-modell och BIM. Tre “magiska mattor” och en plattlift transporterar skidåkarna till toppen.

Inne i byggnaden konverteras brännbart avfall till fjärrvärme och el, anpassat till förnybara energisystem som sol och vind.