Hem Hållbarhet Hårdare betong med träavfall

Hårdare betong med träavfall

Tokyo City University

Universitetsforskare i Tokyo har utvecklat en metod där återvunnen betong stärks av lignin från träavfall. På så sätt behövs inte någon ny cement tillsättas.

– De här upptäckterna kan bidra till en grönare och mer ekonomisk byggindustri, som inte bara minskar mängden överbliven betong och trä utan också hjälper till i arbetet med att bemöta klimatfrågorna, säger Yuya Sakai på Universitet i Tokyo.

Lignin, som är en av de vanligast förekommande organiska föreningarna i naturen och bidrar till träets mekaniska styrka, har visat sig vara ett högeffektivt bindemedel. Ligninen blandas med nermald betong och vatten som sedan hettas upp under högt tryck.

NyTeknik skriver att forskarna i Japan genomförde flera tester för att få rätt temperatur och tryck för ombildningen av ligninet till lim för betongpartiklarna. Enligt uppgifter från universitetet hade huvuddelen av forskarnas betong till och med högre böjhållfasthet än vanlig betong.

Forskningen visar att det i framtiden kan vara fullt möjligt att redan från början ersätta betongens cement med lignin från andra växtkällor, som avfall från jordbruk.