Hem Okategoriserade Ojämställt i samhällsbyggnadssektorn

Ojämställt i samhällsbyggnadssektorn

Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna
Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna. Foto: Byggcheferna.

En ny rapport från branschorganisationen Byggcheferna visar att byggbranschen står inför flera stora utmaningar när det kommer till jämställdhetsfrågor.

– Könsfördelningen får aldrig bli en ursäkt för att inte ha jämställda villkor, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Bara cirka sex procent av byggbranschens olika yrkesgrupper är jämställda vilket innebär att bara en av 15 yrkesgrupper har minst 40 procent kvinnor och minst 40 procent män. I ledningsgrupperna sitter fortfarande till stor del män, ungefär tre av fyra, och de män som tar ut föräldraledighet tar i genomsnitt ut nästan 50 dagar färre än kvinnorna.

Rapporten visar även en del positiva siffror för byggbranschen då anställda kvinnor har lika stora möjligheter att bli chefer som männen. Dessutom har nästan alla, kvinnor som män, heltidstjänster och fler än nio av tio, både kvinnor och män, en tillsvidareanställning.

– Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs – de bygger och bidrar till dess framgång. Genom att mäta organisationens arbetsvillkor är det möjligt att förstå hur jämställd organisationen är som arbetsgivare och hur man står sig mot branschen, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

Enligt den nya rapporten är ryktet om fastighetsbranschen som en jämställd bransch överdrivet. Sett till skillnader i långtidssjukfrånvaro och anställningsformer mellan kvinnor och män har både byggbranschen och el/energi kommit längre.

Nyckeltalsinstitutet har kartlagt arbetsvillkor hos företag och organisationer sedan 1996 och har 23 års data om svenskt arbetsliv och utveckling i arbetsvillkor och arbetsmiljö. I en databas finns över 760 000 medarbetares arbetsvillkor fördelat på cirka 370 organisationer.