Hem Redaktören reflekterar Ensamhet borde vara en HR-fråga!

Ensamhet borde vara en HR-fråga!

Redaktören reflekterar

Känner du dig ensam? Är du man så svarar du nej, oavsett hur du känner det. Är du kvinna är du mer ärlig. Ungefär som den skrämmande självmordsstatistiken som toppas skyhögt av män, medan kvinnor toppar sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa. Män söker inte vård, de självmedicinerar. De svarar nej på frågor om man mår dåligt eller känner sig ensam.

Men forskar man i ämnet och ställer frågorna lite annorlunda så är det i stort sett jämnt mellan könen. Vi känner oss lika ensamma.

Dessvärre känner sig ungdomar mer ensamma än vuxna. Var fjärde ungdom känner sig ensam, en ökning med nio procent sen 2015, enligt Boinstitutet.

Spelar det någon roll? Ja, för ensamhet är roten till massor av otäcka saker som missbruk, depression, sjukdom, övervikt, med mera, med mera. Barn som känner sig ensamma misslyckas oftare i skolan, lyckas inte ta sig in på utbildningar eller ut på arbetsmarknaden och mår sämre.

Kristdemokraten Jakob Forssmed har räknat vad det kostar samhället årligen. Gissa? Svindlande fem miljarder kronor! Ensamhet är ett stort, stort samhällsproblem vilket till exempel Storbritannien insett och tillsatt en ensamhetsminister. De har visionen att utrota ensamheten under vår livstid.

Nu pratas det mycket om att bygga bort ensamheten. Samhällsbyggnadsbranschen ska tänka till och bidra. Helsingborgshem har precis presenterat Cellbo, där 30 lägenheter bebos av ungdomar, tio av ensamkommande, före detta barn får man väl kalla dem, och tio av äldre, plus 70. Det ska bli intressant att följa. Kanske har Cellbo hittat en bra mix mot ensamhet?

Hur ser det då ut på våra arbetsplatser? Har vi någon ansvarig för ensamhet? Personalchefer och ledningsgrupper har planer för missbruk och ohälsa, men har vi gått steget längre och funderat på roten? Ensamheten?

I dessa tider av mejl, sms och ”jobba hemma” blir vi mindre sociala. Vi sitter med våra gamnackar, skärmluncher och är supereffektiva. Nya alkoholpolicys gör After Works omoderna och mässor och branschträffar är så 1990-tal. Nu googlar man nyheter och business görs per telefon.

Men visste du att två sekunders ögonkontakt gör oss lyckligare? Det finns det vetenskapliga bevis för. Och kallprat vid kaffemaskinen är inte bara kallprat. Vilket fruktansvärt ord egentligen. Det borde heta varmprat. Det gör oss varma. Att berömma någons skor eller nya frisyr är inte alls ytligt. Det är livsnödvändigt.

Så vilket företag blir först med en policy mot ensamhet? Vem kommer mäta ensamhet hos de anställda först? Och vem kommer med de mest innovativa förslagen för att vi inte ska känna oss ensamma? Jag tycker vi ska utrota ensamheten i vår bransch. Nu.